Monday, May 23, 2016

Kenapa dia menjadi dia

Ujian kita

Kasut yang kita pakai hari ini mungkin sama, tetapi hakikat sebenarnya TIDAK. Kita adalah ujianbagi kehidupan orang lain. Aku adalah ujian bagi kamu. Kamu adalah ujian bagi  aku. Masyarakat sekeliling adalah ujian bagi kita.

Manusia hanya boleh mengangguk, tanda faham tapi tak semestinya dia memahami. Sekadar dia memandang kasut itu dan tak pernah mencuba pakai kasut tersebut tapi pandai pandai dia cakap ketat, pandai-pandai dia cakap longgar.

Cuba letak kaki kau
Dalam kasut dia
Cuba kau rasa sendatnya
Dan ketatnya kasut dia
Dengan kasut itu cuba kau berjalan
Rasakan kerikil di tapak kaki dia
Dan kaca bersepai yang menjamah dia
Dalam kasut dia
Kau akan dapat lihat dunia dari mata dia
Dan dalam kasut dia
Kau akan tahu kenapa dia menjadi dia.



Thursday, May 19, 2016

Siti Nordiana - Sudah Ku Tahu (Projector Band)







Perangai gila-gila ni teringat akan sahabat-sahabat semasa di politeknik dulu..

Pantang ada masa terluang, ke karaoke la jawapnya...

Birthday pun sambut di karaoke.. Siap bawa kek... Yang xbest muka comot

kena kek.. bergurau kasar. Time aku nyanyi dorang pun kalut nak masuk jugak...

Lagu aku kot... Adoi laaaa.... Lagu last kita nyanyi ramai2... Best...



Mana korang... Aku rindu...



Buat kawan-kawan aku...



Firdaus

Ashmar

Fadhil

Yunus

boya (unik nama dia... xingat nama betol, yg pasti aku pggl boya)

Asma



Sahabat susah senang aku dalam kelas....






Tuesday, May 17, 2016

Pengunduran diri

Surat pengunduran diri

Maaf kalau harus menyebut kata-kata "pernah" kerana memang pernah dan kini tidak lagi. Ada sebuah batas lutsinar dari diri kamu yang kini tidak menyertakan aku dalam ruangannya. Fikiran kamu yang kini tidak lagi boleh aku teka akan kemana arah tujunannya. Ada banyak hal sederhana yang kini formulanya menjadi rumit. Dan seolah-olah perubahan perubahan ini membuat kita saling menyalahkan diri sendiri.

Bukan salah kamu, jika ada yang harus selesai di antara kita. Bukan salah aku, jika tidak boleh lagi meneruskan setiap rasa pertama kali yang pernah kita kongsi. Ini hanya cara kita belajar bahawa memang perlu ada yang berubah. Dan biarkan lah waktu yang mengajari kita untuk menerimanya.

Aku undur diri, atas segala rasa nantinya boleh memperburukkan lagi keadaan hati. Aku undur diri untuk menitipkan lagi segala rasa yang pernah diminta pada kamu dahulu. Aku undur diri, untuk segala masa depan yang dulu pernah kita impikan bersama.

Langkah aku mulai perlahan menjauh, mungkin kenangan akan begitu riuh, tapi tidak membuat beberapa luka ini semakin luput. Kenangan kita memang hebat! Aku akan ingat ianya selalu.

Maaf jika aku tidak mampu lagi bertahan, dan maaf jika aku secepat ini aku melepaskan. Namun hal-hal pahit, harus kamu telan terlebih dahulu agar kamu tahu apa rasanya manis.... kelak....

Kini, sesenduk pengajaran sedang kita hadam bersama-sama, tentang kenyataan bahawa tidak seharusnya lagi kita bersama. Lepaskanlah dengan rela. Kerana suatu hari, kita akan sama-sama tersenyum mengingati hari ini.

Hey,

Memasuki perkarangan hati kamu adalah cara terbaik untuk aku mengenal cinta. Dan mengundurkan diri adalah satu-satunya perkara yang paling tepat untuk menjauh dari pergerakkan luka.


Thursday, May 5, 2016

Cinta bertepuk sebelah tangan

Pernah dalam situasi CINTA BERTEPUK SEBELAH TANGAN?
Atau definasi lain "Syok Sendiri"?

Bagi aku, kalau kita tahu seseorang itu memang suka kat kita, tapi kita tak suka pada dia, seeloknya berterus terang dan BUKAN beri harapan. So far aku temgok, ramai jugak yang ada perasaan pada seseorang tapi tak dibalas, but at the same time, diberi harapan.


Yang "memberi" harapan itu selalu tak sedar "terberi" harapan pada orang yang memang ada perasaan pada dia & mengharap cinta terbalas.


Kalau dia selalu text, whatsapp kau janganlah layan. Kau buat bodoh je lah kat dia. Okay kalau kau nak berkawan dengan dia, then act like the one. Kawan-kawan je lah jangan kau over caring sangat. Itu membuatkan dia yang memang ada hati kat kau tu hati dia lebih berbunga-bunga. Bukan tak boleh caring tapi janganlah buat orang tu lebih perasan dan masih berharap. Make it short & simple sudah lah. Asalkan kita tak memberi harapan yang end up akan pecahkan hati orang. Betul tak? Walaupun dalam hati dia masih ada cebisan berharap tapi kalau kau layan dia macam kawan-kawan dia yang lain, tentu dia lama-lama berubah hati dan malas nak ssun ayat-ayat manis.


Kalau rasa tak suka dan tak boleh suka, sila lah berterus terang. It's batter to tell them, rather than allow them to live a lie, and give them false hope, okay?




Wednesday, May 4, 2016

Bukan aku yang punya

PADA SATU TAHAP DALAM DIRI
AKU INGIN MENJERIT DAN MENCARI
KELAKAR TAPI TIDAK KETAWA
MENANGIS TIADA PULA AIRMATA
MAU AKU TANYA DIA
SEBENARNYA APA DIA RASA

AKU ANAK YANG BERCELARU
ANTARA MANJA,KERJA DAN MASA DEPANKU
HARI-HARI YANG MENDATANG
SENTIASA ADA MATA YANG MEMANDANG
KACAU DAN USIK TAK TERBILANG

TAPI DALAM TANYA DIA PULA KETAWA
AAH..AKU INI BUKAN DIA YANG PUNYA
JADI TIDAK ADA RASA APA-APA
AKU PULA YANG RASA TERBISA

JADI AKU HARUS SEPERTI DULU
SEBAB LELAKI ITU TIDAK PUNYA CEMBURU
KERANA AKU BUKAN MILIK SAHNYA YANG SATU
SEBENARNYA..TIADA BEZANYA AKU,KINI DAN DAHULU

AKU MELAYAN MASA SILAM YANG KU RINDU
KETIKA AKU BELUM BERTEMU BUDAK ITU
AKU IMPI KU DIJAGA WALAU DARI JAUH
SAMAR CUMA TETAPI TIDAK MENGELUH
BIAR PUNYA RASA WALAU TAK PUNYA JIWA
KERANA KAU BARU MAHU MENGENAL DIA
TETAPI TERSENTAK DALAM CERIA ADA DUKA
SEBENARNYA DIA INI MASIH BUKAN AKU YANG PUNYA


Google Image

Tuesday, May 3, 2016

Harga Sebuah Pengorbanan

Assalamualaikum

Sungguh,

Hingga saat ini, aku masih sahaja kagum dengan orang-orang yang aku temui. Bukan, bukan kerana mereka yang dengan perwatakkannya. Bukan mereka dengan kecantikkan, ketampanan, apatah lagi dengan kekayaannya. Sungguh, bukan....

Aku selalu tertarik dengan orang-orang yang penuh dengan pengorbanan. Pengorbanan itu adalah tanda sayang dan cinta, bagi mereka-mereka yang tidak mampu menyucapkan sayang dan cinta pada lemahnya lisan. Penyorbanan ibarat genggaman hangat dikala kau kedinginan.

Pernah hati ini bermonolog. Janganlah jadi seperti lilin, yang menyinari tapi diri sendiri bekorban. Aku setuju dengan bait aksara itu, tapi tidaklah sepenuhnya. Jika boleh aku katakan, pengorbanan itu adalah suatu perkara untuk meyelamatkan suatu hal, dengan mengorbankan sesuatu. Ya, itu namanya pengorbanan. Dia harus rela mengorbankan satu atau lebih hal dari dirinya, untuk sesuatu yang lebih dia sayang.

Bukankah begitu?

Anologi mudah aku berikan begini, seorang ibu lebih rela mengorbankan nyawanya demi melahirkan seorang anak. Ibu mungkin berada di antara hidup dan mati. Tapi, difikirannya hanya satu, anaknya yang begitu dia sayang harus terus hidup. Tidak memikirkan apakah setelah itu Allah akan mencabut nyawa kerana melahirkan anaknya.

Begitulah sebuah pengorbanan.

Layaknya lilin menerangi. Walaupun ia harus mengalirkan lelehannya, tetapi lelehannya hanya demi menerangi insan disekelilingnya.

Ya..

Yang namanya pengorbanann, memang harus ada yang terkorban demi sesuatu yang lebih dia sayang. Beruntunglah kalian, orang-orang yang dikelilingi dengan pengorbanan. Lelah hanyalah lelahnya hidup yang kelaknya akan hilang.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...